AKTUELNO

Ugljenisani ostaci najmanje četiri osobe nalaze se na ulicama grčkom sela Mati, koje je uništio požar, javlja Rojtersov očevidac.

Ugljenisani ostaci najmanje četiri osobe nalaze se na ulicama grčkom sela Mati, koje je uništio požar, javlja Rojtersov očevidac.

Zamenik šefa grčkih spasilačkih službi Militijadis Milonas izjavio je ranije večeras za državnu televiziju ERT da je jedna osoba stradala u požarima u istočnom delu oblasti Atike, kao i da je 25 ljudi povređeno, od čega je šestoro u teškom stanju, prenela je MIA.

Navodi se da grčki mediji javljaju da je deset osoba, nejverovatnije turista iz Danske, nestalo nakon što su bežeći od požara uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu.

Grčka Obalska straža započela je akciju njihovog pronalaženja i spasavanja.

Grčke vlasti zatražile su od meštana priobalnih oblasti u blizini prestonice Atine da napuste domove dok šumski požari besne, a zatvoren je jedan od najprometnijih grčkih autoputeva i oblaci dima dižu se iznad prestonice.

Portparol civilne zaštite Spiros Georgiu je rekao za AP da će večeras biti upućen zvaničan zahtev EU za pomoć.

Odluka je doneta pošto su regionalne vlasti za širu atinsku oblast proglasile vanrednu situaciju u istočnim i zapadnim delovima. Požari podstaknuti snažnim naletima vetra napredovali su kroz borove šume i priobalne gradiće s obe strane Atine.

Foto: Tanjug

Prvi požar koji je izbio pre podne u borovoj šumi iznad letovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori večeras i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu.

Jedan požar je izbio večeras na istočnoj strani Atike, kod mesta Kalamos a drugi severoistočno od Atine u oblasti Penteli i kretao se ka mestu Rafina.

U obližnjem mestu Mati obalska straža poslala je patrolni čamac da evakuiše ljude zarobljene na plaži zbog požara.

Zbog gustog dima vidljivost na autputu je smanjena na samo nekoliko metara a glavni autoputevi između Peloponeza i centra Grčke su zatvoreni, dok se narandžasta izmaglica nadvija nad Atinom.

Regionalna guvernerka Rena Duru proglasila je vanrednu situaciju u istočnoj i zapadnoj Atici i obezbedila autobuse, kamione s vodom i mašineriju da pomognu u borbi protiv vatre.

#EU

#Grčka

#Požar

'